pondělí 12. 4.
VYHRÁVÁME ► TEEPEE + BADFOCUS
20:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

VYHRÁVÁME, hrajeme, nevzdáváme to! Oslavte s námi to, že kultura i přes současnou tíživou situaci nadále žije. Připravili jsme pro vás sérii 13 živých streamů, ve kterých poznáte pořádný kus české scény. A v tomhle se představí skupina teepee a projekt badcofus.

teepee

Světlo a tma lemující cestu k vlastním emocím. Melodie měnící rytmus tlukotu srdce, zatímco v tichosti vnímáte každé slovo. Je to skoro jako bychom byli všichni propojeni v příběhu, který společně vytváříme. Zavřete oči, zaposlouchejte se do emotivních zvukových ploch a nebojte se, stejně jako teepee, být zranitelní.

„Indivisible you hold the world inside. You're incredible, I got shivers down my spine.“ teepee se během svých koncertů snaží vytvářet otevřený a bezpečnější prostor, paralelní svět, ve kterém se můžete na chvíli zastavit a nechat vše plynout. Prostor, ve kterém je přijímána jakákoliv forma odlišnosti, místo, kde můžete objevovat tajemství ukrytá hluboko ve vašem nitru.

Podmanivé melodie a zasněné vokály zachycují spojení Terezy Lavičky-Sladké a Miroslava Patočky. Dvojice založila dream-popový projekt teepee v roce 2015 a poměrně brzy upoutala pozornost české nezávislé hudební scény. Postupem času obohatili svůj zvuk s kořeny v indie-folku o elektronické a popové prvky, což podtrhlo zapojení nových spoluhráčů – bubeníka a perkusionisty Tondy Procházky a multiinstrumentalisty Prokopa Korba.

Výrazný posun ve zvuku projektu je patrný nejen v rámci živých vystoupení, ale také v doposud vydaných nahrávkách – Albatross (2016), EP Mirrors (2017) a především na druhém studiovém albu Where the Ocean Breaks (2020). To teepee nahráli ve vídeňských Aurora Studios s britským producentem Tomem O. Marshem, který v minulosti vystupoval s projekty jako HVOB nebo IAMX. Vydanou diskografii projektu uzavírá EP WTOB Remixes, které vyšlo letos v únoru a zahrnuje celkem 7 remixů jejich písní od německých, brazilských i českých umělců.

Tereza a Miroslav jsou stále hlavními autory všech písní a náměty jejich textů odráží širokou škálu sociálních a environmentálních problémů i osobních vyznání a úvah. teepee pracují s tématy jako sociální nespravedlnost, rovnost žen a mužů nebo nalézání sebedůvěry a hrdosti. Nebojí se ale zpracovávat i ty nejbolestivější životní zážitky. Jejich koncerty jsou proto velmi intimním a emotivním zážitkem.

Za téměř šest let existence si kapela získala oblibu fanoušků i hudebních kritiků, navázala spolupráci s berlínským labelem Springstoff a odehrála řadu koncertů napříč Evropou i na předních showcase festivalech jako Eurosonic Noorderslag, Enea Spring Break, Waves Vienna nebo Reeperbahn Festival. Plzeňské duo nashromáždilo přes milion přehrání na Spotify a jejich nejnovější deska Where the Ocen Breaks byla nominována na letošní cenu hudebních kritiků Apollo. Před vypnutím pandemie Covid 19 navíc stihli odjet své doposud největší evropské turné jakožto předskokani britského dua Seafret. Kromě Seafret předskakovali i dalším známějším jménům jako Oh Wonder, Peter Bjorn and John, Laurel nebo domácí Lenny, Emmě Smetana, Václavu Neckářovi či Thomu Artwayovi.

badfocus

Za projektem badfocus stojí teprve devatenáctiletý pražský producent, skladatel a multiinstrumentalista Prokop Korb. Jeho hudba představuje zvukově bohatý, intimní zážitek a snahu neustále rozšiřovat svůj vlastní hudební jazyk.

Přes svůj mladý věk badfocus ztělesňuje opravdového tvůrčího ducha, hladového po nových zvukových spektrech, beatech a melodiích. Přestože jeho hudební kořeny tvoří zejména jazz, badfocus byl silně ovlivněn mnoha žánry, od klasické hudby přes elektroniku, hip-hop až po indie-pop, které ve své tvorbě kombinuje. V každé písni tak vytváří zcela jedinečný svět, oproštěný od žánrových konvencí a tradičních postupů. Zásadním pojítkem všech skladeb je především emocionální dopad na posluchače.

Při poslechu jeho písní můžete slyšet paralely s projekty a umělci jako například Nils Frahm, Ólafur Arnalds nebo Bonobo, ale bezpochyby rozeznáte originální zvuk, který krystalizuje s každým dalším vydaným materiálem.

Kromě vlastního projektu je členem dream-popové kapely teepee, se kterou vystupoval například na největším showcase festivalu Eurosonic Noorderslag v holandském Groningenu a předskakoval s nimi na evropském turné britskému duu Seafret.

„Často sedím ve škole a sním o dalším beatu nebo skladbě, kterou budu moct nahrát až dorazím domů. Asi si tak dokážete představit, jak vznikl název badfocus“ vysvětluje Prokop, který se v tomto roce chystá dokončit střední školu, ale zároveň s velkým nasazením skládá jednu skladbu za druhou. Tato dynamika a odhodlání se odráží v dosud vydaném materiálu i budoucích plánech. Od začátku svého působení na jaře 2020 stihl vydat své první EP s názvem ep1 i debutovou desku wallflower a intimní EP emerged, vol. I. Protože se často vypořádává s nespavostí, jsou to právě noci, kdy se badfocus nejvíce noří do tvůrčího procesu a promítá tak osobní zkušenosti, snění a rysy vnějšího světa do svých skladeb.

Jeho věk, odhodlání, nekonvenčnost a multižánrovost nepochybně předznamenává zajímavou kariéru, kterou má badfocus před sebou. Nezbývá tedy než doplnit: nejdříve debutové album, až potom maturita…


 
Doporučujeme