pondělí 8. 2.
Filip Zahradnický ► Collection of Sceptical Pleasures (CZ)
20:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

ONLINE PREMIÉRA Live stream z Paláce Akropolis – http://bit.ly/…pZahradnicky.

Program festivalu je zdarma. Pokud chcete podpořit festival, kupte si dárcovskou vstupenku. Děkujeme. https://goout.net/…s-2021/coai/

Vše, co chceme, můžeme mít. Můžeme toho mít tolik, že chceme míň. Když máme málo, koukáme na ty, kteří mají víc. Ale zapomínáme, že jsme na tom všichni stejně.

V intimním sólovém představení Collection of Sceptical Pleasures využívá Filip Zahradnický žonglování a pohyb jako hlavní výrazový prostředek. Jedním z témat inscenace je chtíč “vlastnit”, rozvíjet své bohatství, a přitom neustále hledat, co bohatství vlastně je. Kulturní, materiální, emoční. Ten strach, že vše může zmizet ze dne na den. A to, že může zmizet on, nad tím radši ani nepřemýšlí. Tento skeptický pohled na svět navádí člověka dělat věci, které by jindy nezkusil. Donutí ho užívat si maličkostí a všímat si svého okolí. Toho okolí, které nás dělá rovnocennými. Toho, které nás čas od času srovná a ukáže, že člověk je pouze vteřinou v historii naší planety, která není naše.

Filip Zahradnický tvoří abstraktní koláž obrazů a scén inspirovaných zbytečností a nezbytností umění. Skrze manipulaci s objekty a žonglování staví energické choreografie s originálními prvky vytvářející vizuálně atraktivní celek.

Hlavní inspirační kanály pro toto představení je vizuální umění a design obecně. Místo, kde se tyto prvky spojují je galerie. Filip Zahradnický proto vytvořil místo, kde se spojuje abstraktní umění s konkrétními předměty, vytvářející surrealistické situace na pomezí performance a výstavy v galerii.

BIO Filip Zahradnický je český žonglér, který reprezentuje novou a progresivní vlnu současných evropských novocirkusových umělců. Jeho žonglérské dovednosti jsou stejně staré jako CIRQUEON, kde začínal v roce 2009. V roce 2015 byl přijat na The Academy of Modern Circus v dánské Kodani, kde tři roky zdokonaloval technickou stránku žonglování a pohybu a úspěšně dokončil s představením Vermilion, se kterým se letos prezentoval jako druhý Čech na jedné z nejprestižnějších cirkusových přehlídek Festival Mondial du Cirque de Demain. Půl roku Filipa mohli diváci vidět v berlínském Chamäleon theatre s Cirk La Putykou, sólově nebo s cirkusovou company Cink Cink Cink procestoval Evropu i kousek za ní. Collection of Sceptical Pleasures je první celovečerní autorský projekt tohoto slibného českého žongléra.

Délka představení: 55 minut Věková hranice: 6 let

Námět, režie, scénografie: Filip Zahradnický Supervize: Petter Wadsten Pohybová spolupráce: Michaela Stará Light design: Karel Šimek Hudba: Vojtěch Bor Technická spolupráce: Olin Procházka

Koprodukce: CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus Podpořeno: Ministerstvo kultury ČR


 
Doporučujeme