čtvrtek 5. 10.
Catching Flies /UK + il-lo /FR
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Palác Akropolis láká na noční nálady s anglickým producentem Catching Flies

Soundtrack k projížďce nočním velkoměstem, kde z oken domů hrají různé hudební žánry a organicky splývají do jednolitého slastného proudu zvuků. Tak zní nahrávky anglického multiinstrumentalisty, producenta a DJe George Kinga, který si říká Catching Flies. Do svého unikátního stylu vsákl všechno od hip hopu přes house a soul až k jazzu a novináři ho srovnávají s kolegy, jako jsou Bonobo nebo Flying Lotus. Nedávno byl nominovaný na prestižní cenu BAFTA v kategorii Nejlepší hudba do počítačové hry a spolupracuje s rapovými legendami. 5. října Catching Flies zahraje v Paláci Akropolis v rámci večerů Music Infinity. Večírek doplní francouzské downtempové duo il:lo.

Catching Flies debutoval v roce 2012 EPčkem The Stars, které si vydal vlastním nákladem. O rok později podepsal na nezávislé značce z Londýna nazvané Indigo Soul, kde funguje dodnes. EPčka a singly ho nasměřovaly k regulérnímu debutu. Album Silver Linings vyšlo v roce 2019 a je to kolekce vyklidněných downtempových skladeb, kterou portál EarMilk popsal jako „soundtrack k letnímu času“. Nahrávkám Catching Flies se dostalo podpory od vlivných DJů jako jsou Gilles Peterson, Pete Tong nebo Annie Mac. Remixová verze desky Silver Linings vyšla o rok později s předělávkami od DJe Seinfelda nebo Grandbrothers. Catching Flies na ni zařadil i novou skladbu, kde do jeho podkladů rapují americké undergroundové legendy Jehst a Blu (z Blu & Exile).

„Zachycuje nového ducha londýnské klubové hudby. Svým zvláštním eklekticismem se rozpíná mezi hip hopem, technem, jazzem a dalšími žánry,“ napsal o Catching Flies portál The Clash a v recenzi zmiňuje také „killer beats“ a chytrou introspekci, kterou se jeho hudba může pochlubit. Portál The Line of Best Fit zase píše o „brutálně emotivní hudbě“, která míchá „vokální samply a temné introspektivní beaty napájející se z nálady pozdní noci“. To všechno bude moci český posluchač zažít 5. října v Paláci Akropolis.

il:lo je francouzské elektronické duo, které vydává hudbu na labelech Bitbird a Anjunadeep. Sami popisují svůj projekt záhadně jako „něco, co je těžké zachytit nebo udržet natrvalo, protože to má křídla“. To se odráží v žánrové paletě jejich nahrávek, které cestují mezi downtempem, IDM a deep housem. Praha hraje v kariéře il:lo zásadní roli, právě tady se totiž hudebníci Dejan Dejado a Andreas Schutz v roce 2010 potkali. O dva roky později vydali svoje první EPčko Distances plné radostných beatových hrátek přetékajících zajímavými samply. (Je na něm i skladba nazvaná Praha.) Zatím poslední EPčko Sloh je z roku 2019, remixovali také třeba Mt. Wolf, Panama nebo Jerro. Jejich písně vychází z neobvyklých samplů a jsou inspirované místy, které navštívili. Na letošní podzim chystají il:lo nové album, které by mělo vyjít na značce Anjunadeep.


 
Doporučujeme