středa 8. 2.
ZRUŠENO - THE STAPLES JR. SINGERS
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

S velkou lítostí oznamujeme, že koncert The Staples Jr. Singers 8.2. v Paláci Akropolis byl managementem kapely zrušen. Bohužel, momentálně nemáme nový termín, ale na možnosti uskutečnění koncertu v průběhu letošního roku usilovně pracujeme. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti nebo je můžete vrátit v předprodeji, v němž byly zakoupeny. Za způsobené komplikace se Vám velmi omlouváme. Váš Rachot

The Staples Jr. Singers: Drsný autentický gospel z jižanské kuchyně

Pro gospel byli Staple Singers tím, čím se stal Robert Johnson pro blues. Jejich syrový autentický projev před půlstoletím inspiroval vznik sboru Staples Jr. Singers. Ten založili o dvě generace mladší sourozenci Brownovi ve věku 14 až 16 let. Podobně jako původní Staple Singers pocházeli z černošských komunit na jihu Spojených států. Debutové a dosud jediné album s příznačným názvem When Do We Get Paid, Kdy dostaneme zaplaceno, se stalo sběratelským artiklem. V reedici jej letos vydala značka Luaka Bop, založená Davidem Byrnem. Propojení černošského temperamentu s křesťanskou spiritualitou bylo startovní inspirací pro řadu velikánů soulu i rock and rollu, včetně Arethy Franklin a Little Richarda, a má mnohem blíž k africké trance music nežli k bělošským církevním zpěvům.

——

Společná dráha skupiny trvala necelých deset let. Na americkém Jihu byla sice v té době segregace zákonem ukončena, v praxi ale často pokračovala, a Staples Jr. Singers si nikdy nebyli jisti, jakého přivítání se jim dostane. „Gospel pro nás bylo něco, čím jsme chtěli velebit Pána, nikoli nějaký showbyznys.“ Když pak nejmladší ze sourozenců, Annie, založila rodinu, pokračovala s vlastní skupinou se svými dcerami. Ostatní z původní sestavy zpívali s neděli při bohoslužbách v´církevních sborech a ve všední dny chodili do práce. Vypátrat původní členy Staples Jr. Singers tedy nebylo snadné, ale výsledek předčil očekávání. Na podzim skupina vystoupila poprvé mimo Spojené státy, na London Jazz Festivalu. Nejstaršímu ze sourozenců, Edwardovi, je letos 64 let, sestře Annie 62 a druhému bratrovi 63. Jejich hlasy vyzrály jako víno, a přitom neztratily nic ze svého ostří a feelingu.

Úvodní koncert Respect Festivalu 2023.

Pořádá agentura Rachot production s.r.o.


 
Doporučujeme