pátek 9. 4.
VYHRÁVÁME ► GAIA MESIAH
20:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

VYHRÁVÁME, hrajeme, nevzdáváme to! Oslavte s námi to, že kultura i přes současnou tíživou situaci nadále žije. Připravili jsme pro vás sérii 13 živých streamů, ve kterých poznáte pořádný kus české scény. A v tomhle se představí kapela GAIA MESIHA.

KAPELU MŮŽETE PODPOŘIT ZDE

Kapela, která nabíjí své fanoušky energií – tak by se dala stručně charakterizovat tato formace čítající tři ženy a jednoho muže.

Poprvé se předvedla posluchačům v pražském klubu Futurum 12. 12. 2001 a od té doby rostly řady jejích fanoušků geometrickou řadou.

Zakládající členky – bubenice Míša M. a kytaristka Santa Morella – našly společnou řeč v kapelách Panika a Rage Against The Machine revival v roce 1998. Od té doby se datuje postupné tvoření písní Gaia Mesiah. Zpěvačku Marku Rybin objevila Misha v jednom pražském parku, a australský baskytarista Josh Stewart se doslova snesl z nebe a po několika výměnách zakotvil v kapele i v České republice. Sami svou hudbu charakterizují jako “cross – country military“, v tisku se objevil příznačný název “zběsilý crossover“. Mezi hardcoreovými riffy probleskuje latina, country, punkrock, blues, funky, nu-metal, reggae…

Společně nastartovali raketu, kterou odborná veřejnost hodnotí jako „živelnou, nespoutanou, nezávislou, radikální, explozivní atp.“ V akrobatických výkonech Marky Rybin jistě poznáte léta atletického výcviku, ovšem hlasový rejstřík je nezařaditelný – něžné fistule střídá hrdelní metalový ryk, který nedůvěřivci mylně považují za hlasový modulátor.

Debutové album „Gaia Mesiah“ vyšlo v samizdatu v roce 2003, ale dá se říci, že jde vlastně o první demo kapely. V zimě 2005 podepsala skupina smlouvu s Universalem a po spolupráci s producentem Georgem Ericem vyšlo v květnu téhož roku album „Ocean“. Singl „Maňana“ se dočkal videoklipu, který režíroval Vladimír Michálek.

Druhé řadové album “Alpha Female“ (2007) je výsledkem spolupráce kapely a Jaze Colemana, legendárního producenta, skladatele a frontmana skupina Killing Joke.

Na jaře roku 2008 kapela ukončila svou činnost, ale po delší odmlce se vrátila na česká pódia úspěšným comebackem, a to na podzim 2016. Původní fanoušci na ni nezapomněli a Gaia Mesiah je na začátku roku 2019 odměnila novým albem “Excellent Mistake“, které vzniklo ve studiu Golden Hive, částečně pod taktovkou Amáka Goldena. Režie videoklipů k písním “Království“ a “Tam to všechno je“ se ujal Matěj Říha.

Nabiti novou energií rozhodli se také část starších věcí přetočit s modernějším zvukem a hlavně na jeden zátah – takřka „naživo“. Tak se zrodilo v únoru 2020 zatím poslední album “Refresh in Golden Hive Live“.

A název Gaia Mesiah? Snad Země Spasitelka, snad Spasitel Země…vysvětlení je stejně jako v případě textů na fantazii posluchače. Jedno je však přece jen velmi důležité zdůraznit – Gaia Mesiah nejsou spasitelé ničeho a nikoho, hlavním tématem jejich tvorby zůstává vnitřní svoboda a odvaha přijmout zodpovědnost za své činy.


 
Doporučujeme