neděle 10. 10.
EIVØR
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Charismatická faerská zpěvačka Eivør vystoupí v říjnu v Praze

Zpěvačka, skladatelka a hudební experimentátorka Eivør v září vyráží na podzimní evropské turné se svým posledním albem Segl. Nebude chybět ani zastávka v pražském Paláci Akropolis, kde vystoupí 10. října 2021. Eivør je zpěvačkou a strhující živou performerkou s přirozeně divadelním projevem. Její hlas je mimořádně krásný, jedinečný svou intimitou, beznadějnou virtuozitou a škálou barev. Koncerty Eivør jsou magickým zážitkem stejně jako její hudební klipy.

<https://selection.cz/cs/shows/eivor/>.

Hudba zpěvačky Eivør se rodí z kontrastu. Rozdíly mezi fyzickými prvky, vrcholy a pády osobní cesty a odlišné hudební žánry se v ní spojují a vytvářejí jedinečný styl – temný, pohlcující a filmový zvuk, který oživuje intenzivní severské krajiny, z nichž nepochybně také vychází.

Eivør pochází z odlehlých a řídce osídlených Faerských ostrovů a střet divočiny a klidu se jejími niternými skladbami táhne jako antagonistická nit. Faerský folklór, zároveň naturalistický i nadpozemský, který tvoří základ její tvorby, obohatila zkoumáním neomezených možností elektronické hudby.

Nejnovějším výsledkem tohoto procesu je nové album SEGL, které vyšlo 18. září 2020. Na jeho podporu podnikne Eivør na podzim maratonské evropské turné. SEGL znamená v překladu PLACHTA, podle Eivør to souvisí s tématy písní na albu a s dichotomií, jež je základem její tvorby: „Je to o plavbě mezi hladkými a drsnými hranami života. Musíte zvednout svou PLACHTU, abyste se mohli pohnout, ale vítr řídit nemůžete.“

Vedle tradičního jazzu a folku či inuitského hrdelního zpěvu uvádí faerská zpěvačka jako hlavní inspirační zdroje Leonarda Cohena a kapelu Massive Attack.

Její hypnotický živý set se pohybuje od sólového zpěvu za doprovodu ručního bubnu až po symfonické, vrstvené textury, které přinášejí kytary, elektronika a plná bicí souprava. Jedinou konstantou je její transcendentální hlas – kroutí se a stoupá, aby vyplnil detaily ve zvukovém světě vytvořeném nástroji. „Živá show je moje věc,“ říká Eivør, „písně pro mě skutečně ožívají, když je mohu odrazit zpět k publiku.“ Koncert uvádí Selection.

Více informací o pořadateli na www.selection.cz.

Vstupenky: https://goout.net/…/eivor/phmg/


 
Doporučujeme