pátek 20. 12.
POKÁČ /CZ + LETO S MONIKOU /CZ + JAN BURIAN /CZ + HM... /CZ + BÁRA ZMEKOVÁ /CZ + DAVID POMAHAČ /CZ + DALŠÍ
19:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Tradiční vánoční mix našich oblíbených písničkářů a adventní pohody.

Letos vás v Akropoli budou ladit do vánoční nálady POKÁČ, LETO S MONIKOU, JAN BURIAN, HM… , BÁRA ZMEKOVÁ, DAVID POMAHAČ, KORJEN a KATARÍNA MÁLIKOVÁ.

V roli moderátorů očekávejte osvědčený tým – skupinu Hm… a chybět nebude ani oblíbená tombola.

Pokáč

Jeden z nejvýraznějších mladých písničkářů a textařů na české hudební scéně. V létě 2017 vydal debutové album Vlasy, které se dlouho drželo na čele žebříčku prodejnosti. Autor singlů Vymlácený entry, Co z tebe bude nebo Mám doma kočku jako textař spolupracuje mimo jiné s Voxelem, Jakubem Děkanem nebo skupinou Mirai. Mezi jeho úspěchy patří přes 2 miliony zlhédnutí klipu Vymlácený entry na YouTube, vítězství v anketě Žebřík v kategorii Objev roku, nominace na Objev roku v anketě Český Slavík nebo vyprodané Forum Karlín. Znáte jeho vánoční písničku „Nikde žádnej sníh“? :-)

David Pomahač

Křehký písničkář s duší rockera a něžný rocker v pozici písničkáře. Romantik, poetik a melancholik v jednom balení s písněmi o hledání toho, co vlastně hledáme úplně všichni. David Pomahač založil projekt Bez peří, devět let strávil s kapelou Houpací koně, tři roky prožíval večírek doprovodné kapely Xaviera Baumaxy, od roku 2010 působil jako polovina dua Kieslowski.a v poslední době se na veřejnosti objevoval také s projektem Tvrdý/Pomahač.

Korjen

Korjen vznikl díky lásce a přitažlivosti k živému odkazu tradiční hudby. V roce 2010 se v Praze potkala trojice zpěvaček z Bosny, Polska a Slovenska (šmrncnutého Arménií) s hudebníky z různých koutů Čech. Vznikla kapela, která v kulisách své originální estetiky nechává zaznívat písně kořenů svých zpěvaček. Jiskra společné tvorby a kamarádství, které hudbou prosakuje, si našly své publikum na koncertech i festivalech na domácí i zahraniční scéně. Tradiční písně mají v hudbě kapely Korjen čestné místo, protože nesou melodiku a odkaz svých původních kořenů.

Leto s Monikou

Připravili jsme vám trochu léta do zimních plískanic! Delikátní elektroakustická produkce, jemný melancholický hlas a především pečlivě vystavěné a osobní texty – to jsou hlavní přednosti alba Leto s Monikou, za kterým stojí zpěvačka Monika Midriaková. Monika je známá z projektu Monikino Kino, ve kterém hraje spolu s Petrem Markem. Mimo jiné složila filmovou hudbu k oceňovanému snímku Všechno bude a jako host se objevila i na nové desce Hm…

HM…

Skupina Hm… je stálým hostem naší Vánoční kolekce a stejně jako minulý rok ji budou svým osobitým způsobem moderovat. Hm… mají kořeny na pražské rockové scéně devadesátých let a její zakládající člen Marek Doubrava v minulosti hrál i v původní sestavě Tata Bojs. Do své hudby na pomezí alternativního rocku a folku často zhudebňují texty básníků, ať už českých (František Hrubín, Josef Kainar) či překladových (Jean-Arthur Rimbaud, Guillaume Apollinaire). V září vydali nové album Nevadí a slovo „nevadí“ bude určitě zaznívat i během naší vánoční veselice.

Jan Burian

Známý písničkář, textař, moderátor a spisovatel. Má za sebou více než 4.000 koncertů a vydal více než 10 knih – od sbírek poezie Hodina duchů (1990), Ženy muži a jiné básně (2008), vlastních pamětí (Rychle než to zapomenu), souboru fejetonů (Je tu nějaký zavěšený kafe?), televizních rozhovorů až po knihy inspirované cestováním (Island, Chile, Dánsko atd), o kterých tvrdošíjně odmítá mluvit jako o cestopisech. V 70. letech působil ve dvojici s Jiřím Dědečkem. Dnes vystupuje většinou sólo či společně se svým synem Jiřím Burianem (Kapitán Demo).

Katarína Máliková

Křehkost klavírních aranžmá a zpěvu, lidový folklor i inspirace skandinávským synt-popem – to vše objevíte v tvorbě Kataríny Málikové. Slovenská písničkářka má na svém kontě již 3 ocenění – Radiohlava za debutové album Pustvopol. Její druhé album, které v Akropoli pokřtí v lednu, se jmenuje Postalgia a na Vánoční kolekci dostanete malou ochutnávku. Jemná, zamlžená vzpomínka na něco, co se nestalo.


 
Doporučujeme